måndag, december 12, 2005

Elda för kråkorna

I går morse, sex minuter över sex, exploderade det i ett oljeupplag ett par mil nordväst om London. Smällen hördes ända över kanalen, till Normandie och Hook van Holland.
Ytterligare ett par explosioner följde en kvart senare. Oljeupplaget är Storbrittanniens 5:e största, och rymmer enligt pressuppgifter ett tjog cisterner med 11 miljoner liter i varje.
Vilket ju inte säger någon något - mer än att det är mycket.
Området är drygt 100 tunnland, trafikeras av 400 tankbilar per dygn osv.
På länken under rubriken kan man se satelitbilder med det stora svarta oljeröksmoln, som täcker stora delar av sydöstra England.
Oljedeupplaget antas brinna en vecka eller så, vilket det gjorde i Milford Haven i Wales för inte länge sen. Om man googlar på Milford Haven och fire får man upp en del länkar till tidigare äventyr i genren.
Vad jag nu undrar, är hur man med berått mod kan bygga ett oljeupplag så att det brinner i en vecka? Ett skepp har vattentäta skott. En pipeline är byggd för att stå emot bomber...
Oljan själv kanske fortfarande inte kostar så många sköna gröna Mexico-dolares, men den tar ju slut snart! Ett par decennier till, så finns den inte mer (annat än för vissa speciella tillverknings-ändamål).
En länk om råoljepriset sedan 1947 följer nedan. Det visar sig att priset under 1970-talets "oljekris" motsvarar det genomsnittliga priset $19.27 - men det var ju förstås betydligt lägre fram till 1970-talet...
13 december 2005: Något om brandberedskap vid svenska oljeupplag:

3 kommentarer:

Hannelore sa...

Märkligt att man fortfarande inte vet vad som orsakade branden, den största i sitt slag i fredstid i Europa.

Göran Koch-Swahne sa...

Dom har väl kanske inte kommit så nära än... Men problemet är nog nedgången infrastruktur, om jag får gissa.

Jag var i London i slutet av oktober och just de norra delarna var delvis väldigt nedgågna. Långa sträckor av husräckorna var gräs och buskar i stället...

Men människorna var lika gulliga som jag mindes dem!

Göran Koch-Swahne sa...

Som barn såg jag en hel del genom pappas jobb av motsvarande olje- och bensinupplag i Göteborg - och där var alltid jättekoll på alla vis - också för att komma in.