lördag, oktober 15, 2005

Ansvarslöshet

I förmoderna samhällen omfattar samhällets nätverk inte hela territoriet. De som hamnar utanför får klara sig bäst de kan. Och går det illa går det illa.
You’re on your own, som polisen sa i La Nouvelle Orléans.
Den offentliga sektorn används till försörjning åt klienter, släkt och vänner; klanen styr.
Hövdingen är givmild, klienten tar emot. Ingen motprestation förväntas mer än emottagandet självt, troheten mot hövdingen.
Pakistan står således handfallet efter jordbävningen. Stora områden ligger i ruiner. Inte ens krigsmakten, som på papperet och i lönekuverten är världens 5:e största, lyckas mobilisera till hjälp åt de olyckliga.
Särskilt skolor har gått åt. Offentliga kontrakt har getts utan motprestation. Byggmaterial försvunnit på vägen till väggar, golv och tak. Hamnat i andra hus…
Det är samma sak i många jordbävningsområden. Det går att bygga säkra hus som står emot det mesta, men man häller sand i cementen i stället och sparar på armeringsjärnen.
The Telegraph berättar lite mer under rubriken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad säger du då om vad som hände i "världens största demokrati" USA efter New Orleans - det var inte mycket hjälp där inte.

USA kanske också är ett klansamhälle?
De rikas klan? Storbankernas klan?
PNAC - Project for a New American Century:s klan?

Du kanske inte hört namnet PNAC? Det är den klan som styr USA. Googla på:
PNAC 911
och du får reda på lite mer!
Och den klanen är så mycket farligare att leva tillsammaans med än de små klaner du beskriver. Den här klanen är en globalistisk klan. Du kommer inte att få mycket hjälp av den - när fågelinfluensan dyker upp - de tycker nämligen vi är för många här på jorden.

Kommer du att få vaccin?
Sverige ska först bygga en vacccinfabrik och det tar tre år.
Har du förstått vilken klan du lever i - ta reda på det - och gör något åt det - innan det är för sent.

De små människoklanerna har lyckats överleva i sju miljoner år på jorden - så gamla är vi - den nuvarande globalklanen hur många år kommer den att överleva?

Göran Koch-Swahne sa...

Jag försökte alltså (nästan) hålla La Nouvelle Orléans utanför denna gången, eftersom jag redan skrivit så mycket om det ;=)

Men visst, parallellerna är oundvikliga.

Kerstin sa...

Jo, det är det samhället som en massa nyliberala och libertarianska ungdomar längtar till och vill förverkliga - helt inriktade på återgång till stenåldern men vem vet, flintyxor var kanske riktigt användbara.

Göran Koch-Swahne sa...

Ja, flintyxor var oerhört mycket mer avancerade än de flesta tror...

Men det som nu puffas för i oförstånd är något mycket primitivt ;=)

Alabama.