måndag, oktober 03, 2005

En politiserande konsult

Eftersom ingen annan har gjort det, kommenterar jag nu nomineringen av Harriet Miers till domare i USAs Högsta Domstol.

Harriet Miers är affärsjurist och politiker från Dallas, Texas. George W Bushs eget juridiska ombud från hans oljebranch-tid och politisk medarbetare från guvernörstiden och i Vita Huset.
http://www.pnionline.com/dnblog/attytood/archives/002383.html

Hon har sedan 2000 sorterat vilka ärenden som skall hamna på Presidentens skrivbord och från förra valet hållit i administra-tionen policy-frågor, tills hon nu i början av året efterträdde nuva-rande Justitieministern Gonzales som stabchef.

Och om den förra nomineringen till Högsta Domstolen; John Roberts, visserligen är en lysande jurist men har mindre än 2 år i domarsätet, har Miers ingen domarerfarenhet alls.

Det är visserligen inget formellt krav för befattningen - summa 19 domare genom tiderna har kommit från andra yrkesbanor, inklusive den förre chefsdomaren Rehnqvist och den kanske mest berömda av dem alla; Earl Warren. Men jag undrar om detta riktigt duger i 3:e årtusendets komplexa verklighet.

Jag undrar om det inte vore dags för en professionalisering.
Sandra Day O'Connor, den domare Miers är tänkt att ersätta, säger till och med att hennes steg från Arizonas Högsta Domstol till Unionens Högsta dito, var olämpligt stort - att kandidaten behö-ver en federal domarerfarenhet.
Det spekuleras nu om orsaken. Varför nominerar man en okvalificerad och okänd person för ett av Unionens viktigaste uppdrag?

Är det efterdyningar av Katrina? Är det sedvanlig Texas-cronyism - eller har det att göra med Åklagare Fitzgeralds snart färdiga undersökning om att flera centrala personer i Vita Huset läckte en CIA-agents identitet, för att skada hennes man, som pratat bred-vid mun om administrationens påhittade casus belli WMD?

Eller har det att göra med ännu framtida juridiska komplikationer om administrationens poliy när det gäller internationell rätt, tortyr, anfallskrig, osv, som också kan hamna i Högsta Domstolen, när sötebrödsdagarna är över...

Riktigt arga är de bloggare och kommentatorer som anser sig lovade en ny Scalia, en konstitutionell "konstruktionist", osv - alltså en social- och sexualpolitiskt anti-modern domstols-majoritet (länk under rubriken).

Den som lever får se.

Inga kommentarer: