tisdag, oktober 04, 2005

Terremoto

Det bullrar uti rättens krater... ja, kanske inte just i den, men marken rör sig under Vita Huset. Harriet Miers faller inte väl ut bland USAs konservativa.

Denna nominering till Högsta Domstolen, möjligheten - ja, viss-heten - om en konservativ majoritet även i regeringsmaktens tredje gren, skulle vara krönet på 25 års kamp mot Big Govern-ment, mot allt vad jämlikhet och sociala reformer heter.

En återgång till 1800-talets småstadsamerika, till en anarkistisk "frihet" med vapen i hand för de få och marginalisering för resten.

Administrationen Bush har visserligen skurit ner i välfärds- och anda federala program så att de inte längre ger nytta för pengarna (Katrina visade detta med övertydlighet) men har samtidigt åstadkommit ett historiskt budgetunderskott (lånat av den framtida världsmakten Kina), lett USA in i ett onödigt krig som alla fattar går så illa det kan - och inte minst ljugit om stort och smått, likt och olikt. Vanemässigt, utan anledning.
Public relations kallas detta på amerikanska... Det är inget nytt.

En liten krets kring en liten oljebaron från Texas leker monopol med världens enda stormakt, tillsammans med några lobby-grupper (t.ex. Haliburton) och utrikespolitiska drömmare utan språkkunskaper och stämplar i passen (t.ex. New American Enter-prise). Hur provinsiellt detta är börjar nu bli tydligt även för de mest världsfrånvända.
Inte minst syns det i utnämningspolitiken, där den lojala medelmåttan konsekvent belönas och förtjänsten lika konsekvent förbigås.

Som alla omfattande politiska rörelser består den konservativa revanschen efter 1970 av oförenliga delar. Som det sades om den intellektuella 1930-talskommunismen it meant many things to many people; alltså olika saker för olika människor.
Den som skall hålla i hop en sådan koalition måste alltså sprida sina gracer...

1900-talscalvinismens anti-moderna drömmar om Småstadsame-rika, imperialisterna i New American Enterprise och marknads-liberala anarkokapitalister i Big Buisness kanske alla hatar Big Government, men de har egentligen ingenting gemensamt mer än det - och drömmen om Högsta Domstolen.
Som ni kan se av artikeln under rubriken, börjar de nu falla i sär.

En länk även till Andrew Sullivans blogg:

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Är det inte det evolutionsteorin handlar om - egentligen, att det är medelmåttorna som vinner i kampen för tillvaron?

Göran Koch-Swahne sa...

Kanske det... vad vet jag? Men jag tycker nog mest att det ser ut som devolution...

Men historiskt sett, måste civilisation handla om o r g a n i s a t i o n: en plats för var sak och var sak på sin plats.

Knätenografen i knät, nörden i akademin och pappas gosse hemma på farmen ;=)

Alltså respekt för spelets Reger.

Eller?

Göran Koch-Swahne sa...

Reg-l-er skall det vara.