fredag, mars 10, 2006

Nigeria

I det alltid oroliga Nigeria går sakerna from bad to worse. Senaste rapporterna talar om ytterligare bortåt 150 döda, 50.000 internflyktingar, brända kyrkor och moskéer, privathus osv, till följd av våld mellan etniska, politiska och religiösa grupper i slutet av Februari.
Några försöker skylla detta på Jyllands Postens nidteckningar, men sanningen är nog att tillräckligt med anledningar finns lokalt och underblåses av samvetslösa politiker och kyrkoledare. Både Islam och Kristendom försöker expandera på naturreligionernas och varandras bekostnad. 14 av landets 32 provinser har infört någon form av sharia. Presidenten försöker ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar en tredje period.
Det senaste försöket till syndabockeri är att regeringen, påhejad av Nigerias Anglikanska kyrka, har föreslagit 4 års fängelse för ingående, deltagande i, förespråkande, osv, av partnerskap och partnerskapsceremonier.
Som sådana icke finns, och homosexualitet ger 14 års fängelse i Nigeria, synes detta var något av en överloppsåtgärd. Och det skandalösa är, att den nigerianska Anglikanska kyrkan och dess pansarlimosin-försedde Primas över Hela Nigeria, Peter Akinola, Ärkebiskop av Abudja, ligger bakom.
Under rubriken finner ni en länk till Matthew Thompson på Political Spaghetti, som har många bra artiklar om eländet från människorättssynpunkt (hans fru är jurist). Fler artiklar finns i arkivet till Thinking Anglicans (länk till höger) i alltifrån i Oktober (då dessa saker först antyddes av Akinolas presstalesman Prosten AkinTunde Popoola, just på TA och i mail till mig och några andra).
Klicka, läs och förskräcks!

Inga kommentarer: