söndag, mars 05, 2006

Oscar vänder sig om

Senare i natt är det Oscars-gala från Hollywood.
Efter ett par decennier av Stjärnornas Krig, Aliens, Indiana Jones, Terminator, biljakter, pistoler, explosioner, spannvis med blod, bensinbränder, forntidsromantik och datorframkallat underhåll-ningsvåld, har Hollywood än en gång börjat intressera sig för det lilla; för omgivande sociala och politiska verkligheter.
Lechaim, som det heter i Bibeln; Livet.
Crash handlar om USAs koloniala arv, den ständigt närvarande vardagsrasismen; Munich om Svarta september och terrorist-attentaten vid Olympiaden 1972; Good Night and Good Luck om McCarthy-erans häxjakt på inbillade samhällsfiender; Brokeback Mountain om amerikanska myter och fångenskap i samhälleliga strukturer, och så vidare, och så vidare...
Det är också för första gången på länge ett mycket jämt startfält. Inte ett ingenting, toppat med ett par spektakulära miljard-rullningar the winner takes it all. Lustigt nog kallas dessa nya filmer som bara kostar lite över 100 miljoner att göra, för "indie-movies" ;=)
Och filmmakarna är alla auteurer, som det hette förr när man skulle markera en skillnad mellan europeisk film och Hollywoodsk kommersialisering. Flera av filmerna bygger på litterära verk av alltifrån Jane Austen till E Annie Proulx.
Tidevarv kommer, tidevarv går - ingenting är beständigt - och när man tänker på saken, var vändpunkten kanske redan när Mel Gibsons anti-semitiska The Passion of the Christ inte kvalade, trots allt blod - och trots alla förhandsvisningar för utvalda sekter, inom som utom Rom...
Länken under rubriken går till BBCs Have your say - och det gör de! Många kommentatorer är anmärkningsvärt magsura inför Tidens välvningar, och har allt sjå i Världen att förklara att de minsann inte intresserar sig för sån't självbeundrande tjafs som Oscars-galan - eller Gyllene Lejon vid Venedigs filmfestival, eller bästa film vid Golden Globes eller Bafta ;=)
Och att de sura kommentarerna har varit i säck innan de kom i påse, ser ni av artiklarna på American Family Association här.
Klicka, läs och njut!

Inga kommentarer: