måndag, september 26, 2005

Icke en bäck eller en flod, utan ett hav av allt ont

Krigets verklighet börjar komma i kapp...

Dagens americablog bjuder på fasansfulla bilder från krigets Irak och Afghanistan.

Bilder som cirkulerar på internet sedan ett par år i vissa fall.

Vad händer med de ofta mycket unga soldater som upplever och gör detta dagligen?

Soldater som är värvade - alltså yrkessoldater - och ofta tagit värvning som enda sättet att få högre utbildning (sådan kostar pengar i USA) eller amerikanskt medborgarskap (det är alltså möjligt för icke-medborgare att ta värvning).

Och vad händer med en rätts- och hjälplös civilbefolkning, som dagligen ser sig de-humaniserad i händerna på flinande ocku-panter?

VARNING för mycket otäcka bilder.

Citatet är från Gustaf II Adolph, som visste vad han talade om.

2 kommentarer:

Leif Erlingsson sa...

Jag stålsatte mig och läste kommentarerna efter bilderna, från amerikaner. Det var det hemskaste av allt. Vissa skrev till och med "God bless the troops", efter. Jag kan på ett sätt förstå soldaterna som postar detta i någon slags själv-terapi, kanske. Men andra amerikaner som bara hejar på! Några få kritiska blev rejält nedklankade. Alla Irakier är onda, och förtjänar inget annat, får vi veta. Det är ju fint av USA att komma till Irak som bara har dåliga människor, så att det även kommer lite goda människor dit. Utan USA där så hade de ju bara haft dåliga människor där. Man måste verkligen säga att USA och amerikanarna är osjälviska, som bjuder på sig själva på detta generösa sätt. Och till och med hjälper till att minska på ondskan genom att döda så många av de onda människorna som fanns där förut. Det är så fint och rentav andligt, skulle man kunna säga.

Krigskrönikan skriver man också om detta, men det var inte där jag hittade de riktiga idiot-kommentarerna, utan på Olydigs blogg skriver hon/han om detta redan den 26 september, och efter det följer minst 23 kommentarer. Och jag ser att du själv är en av de tidigaste. Som du själv konstaterar, så kan inte vilda hästar hindra den som vill eller tvinga den som inte vill - i det här fallet se verkligheten. Att visa dessa bilder för folkmordsapologeterna är meningslöst. De fortsätter förneka. Fast nu jämför de själva med Saddams terror. Även om de själv inte drar några slutsatser så är det psykologiskt intressant. Se här: ``Undra hur motsvarande bilder hade sett ut under Saddamregimen där tortyr var vardagsmat? Undrar om de också stod och flinade? Eller varför inte lite bilder ifrån gulag? Vad vill du visa med inlägget? Att det finns rövhål även i kapitalistiska system?'' Eller nästa folkmordsapologet, eller nästa.... Just min egen favorit-folkmordsapologet som jag har bråkat med i en mailinglista i flera år nu har inte svarat någonting alls på en månad. Jag tror att han är i djup förvirring just nu.

Göran Koch-Swahne sa...

Ja, det är ju en investering att satsa på fel häst...