fredag, september 30, 2005

Kejsarens nya kläder

Fd utbildningsministern i administrationen Reagan, numera radioprataren Bill Bennet, har diskuterat abort med en lyssnare. Radiolyssnaren menade - inte helt logiskt - att utan abort skulle man ha haft större skatteinkomster, och att dessa skulle ha täckt det nuvarande underskottet i socialförsäkringssystemen.

Bennet genmälde då (något vid sidan av) att brottsligheten visserligen skulle gå ner om man aborterade alla svarta foster, men att man ändå inte kan göra så.

Han gav emellertid inget skäl...

Bakom detta uttalande ligger Freakonomics, en bok som talar om att aborter mest görs av ensamstående kvinnor och att följakt-ligen - utan abort - barnen skulle ha vuxit upp i ekonomiskt och socialt underpriviligierade, icke-fullständiga familjer.

Artikeln som jag länkar till nederst, drager av allt detta slutsatsen att fd utbildningsministern - som nog inte riktigt har alla hönsen inne - är rasistisk och forskningrapporten inte. Men jag menar att det är på det senare sättet rasismen ser ut idag, 50 år efter Brown versus Board of Education (som förbjöd equal but separate).

Den moderna rasismen draperas alltså i sociologiskt svammel om ensamstående mödrar i innerstäderna contra medelklassförortens präktighet med villa, vovve och volvo.

När det skall moraliseras blir naturligtvis de förra, på Anna Hedborgs vis, slappa, ansvarslösa och lata bidragsutnyttjerskor (inga kommunala barnkrubbor) och de senare goda, duktiga och flitiga ansvarstagare.

Och de förra är svarta och de senare är vita... Voilà!
Steven D. Levitt, den ene författaren till Freakonomics distanserar sig från Bennet (med utskrift av radioinslaget):
En rapport om Bill Bennets försvar i Fox News finns under rubriken.

Inga kommentarer: