fredag, september 02, 2005

Man-made Disaster

Rapporterna strömmar in efter naturkatastrofen Katrina, orkanen som efter flera veckors diskussion, till slut nådde USAs sydkust i måndags. Och vi är bara i början av orkansäsongen.

Länk till New Orleans Times finns under rubriken.

Den bild man får är emellertid en människokatastrof, en civilisa-tion i självvald upplösning. Anarki i stället för ansvar. Särhälle i stället för samhälle.

Ragnarrök.

Inga förberedelser, ingen beredskap, inga övningar. De som har egna bilar lämnar stan. De fattiga får klara sig bäst de kan.

Det är en repris på valet i Florida 2000: fattiga svarta räknas inte.

Anarkin sprider sig så från guvernörspalats och stadshus - plundringar, kriminalitet, våld.

Det nya Department of Homeland Security, som enligt sin hämt-sida skall syssla med katastrofskydd lyser med sin frånvaro.

http://www.dhs.gov/dhspublic

20.000 människor stoppas in i en inomhusarena utan elektricitet eller fungerande vatten och avlopp i la Nouvelle Orléans och fraktas nu - när katastrofen är ett faktum - till nästa inomhusarena, i Huston, Texas.

Federala, delstatliga och lokala myndigheter, som inte gjort några förberedelser utan i stället dragit in anslagen till vallar och fördämningar, kallar då in militär från Irak, med order att skjuta för att döda.

Ett samhälle i krig med sina egna medborgare - men jag glömmer mig; de är ju bara svarta. Har knappt rösträtt.

Och klimatförändringar finns ju inte...

http://www.guardian.co.uk/katrina/story/0,16441,1560764,00.html

Men om jag hade en miljonstad, som låg 3 meter under vattnet, mellan en jättesjö och en jätteflod, så skulle jag nog ha försökt finna ett alternativt utlopp för vattenmassorna.

Och jag skulle ha haft en beredskap, ha övat räddningstjänsten, ha fixat reservaggregat och inte minst gjort en evakueringsplan.

I går begärde Presidenten 10, 5 miljarder sköna Mexico-dolares i extra anslag av Kongressen - men orkanen har varit på väg i flera veckor och nådde land i måndags...

Sidney Blumenthal skriver i The Guardian:

http://www.guardian.co.uk/katrina/story/0,16441,1561356,00.html

Le Figaro: Sanningens minut för George Bush

http://www.lefigaro.fr/international/20050902.FIG0097.html

BBC har samlat lite tidningsklipp. Rejäla örfilar från spanska ABC, taiwanesiska Taiwan News; australiska Daily Telegraph och tyska Die Tageszeitung, trams från DN och palestinska al Hayat - och lite däremellan.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4207542.stm

Inga kommentarer: