torsdag, augusti 11, 2005

Bruk och missbruk

Från Astrid Lindgrens Vimmerby rapporteras att församlingarnas konfirmander vid det årliga augustilägret på Visingsö, får sitta i stocken, som straff för diverse förseelser...

Komma för sent och annat kan ge tid i stocken, potatisskalning och städning. Inte minst det sista är ju förfärligt...

Nu handlar inte detta om ett försök att "levandegöra" kyrkohistorien, utan om attitydproblem. Om missbruk av en "makt" som man tillfälligt har över medmänniskor.

Det finns mycket sånt i Kyrkan. Uppmuntrat av 313 års statligt missbruk av Kyrkan för egna endamål, nämligen social disciplinering; mantalslängder (färdiga i lagom tid för Stora Nordiska kriget), Kongl. Maytz förnyade Bref om Eeder och Sabbatzbrott och annat sådant

Men potatisskalning och städning? Var blir Luthers lära om kallelsen av?

För reformatorerna är nämligen gudstjänst inte Söndag klockan 11, utan livet i tjänst för nästan. Guds gåva.

Men nu är lägerstraffen inte enda utslaget av attitydproblem i sammanhanget. Jag - och flera med mig - vet av egen erfarenhet att något som kallas "Kaffeleken" gouteras.

- "Konfirmander tycker ju inte om kaffe"... hette det, lite prövande.

Jag måste inte ha "svarat" på rätt sätt, eller verkat rimligt entusiastisk inför denna möjlighet - för efter att saken antytts vid ytterligare ett par tillfällen, föll den.

Och vilade till nästa sommar, då min efterträdare som adjunkt fick "hålla" i denna lek. Att - med någon förevändning, som jag har glömt - konfirmanderna skulle dricka kaffe på tid.

Hett, mycket hett.

Det var första lördagen på lägret, då en busslast anhöriga efterskickas för att delta i "lekar", som att kunna Budorden bäst utantill (gissa vem som får plugga budord med konfirmanderna? inte Herden) . Farmor vinner alltid, som avsett...

Och Herden blir poppis i församlingen. Han e ju så käck!

"Kaffeleken" var nu inte uppskattad av alla. Det blev oro i lägret. Och adjunkten fick be om ursäkt offentligt för hur "dum" hon hade varit.

Och det hade hon ju... som inte genomskådade detta framgångsrika försök att göra henne impopulär i den församling, där hon skulle göra sitt adjunktsår.

Så kan det gå till i kyrkan. Även utanför Knutby.

2 kommentarer:

~Karin Långström Vinge~ sa...

Det är mer praktiskt med matlag.

Göran Koch-Swahne sa...

På alla sätt bättre och trevligare!