lördag, augusti 20, 2005

Eftertankens kranka blekhet...

Engelsk polis skall nu "tänka igenom" Operation Kratos, den shoot-to-kill policy (det finns flera...) som ledde till den helt orelaterade brasilianaren JC de Menezes död för en månad sedan.

Det är inte en dag för tidigt, men varför först nu och inte redan tidigare i år, när man sände dess upphovman förre polischefen till Överhuset som Lord Stevens of Kirkwhelpington?

In the meantime föreslår jag helt gratis följande texter för T-shirts:

"Don't Shoot, I'm British!" eller kanske effektivare:

"Don't Shoot, I'm White!"

(länken skall finnas under rubriken)

Söndag 21 augusti:
Det meddelas i engelska pressen idag att det inte blev så mycket med revisionen av shoot-to-kill. Ett par mindre detaljer är ändrade - och vilka, vägrar man att redovisa!

Polischefen Sir Ian Blair berättade i går i en av London-drakarna att han inte fick reda på att JC de Menezes var oskyldig och orelaterad till 7/7 bombningarna, förrän 24 timmar efter döds-skjutningen.

Det förefaller också som att ingen av de inblandade 7/7 bodde i det bevakade bostadskvarteret...

Vidare framgår att JC de Menezes inte "identifierades" av bevakningspatrullen när han lämnade sitt hem, att skuggnings-patrullen inte fick veta detta och att dödspatrullen tillstötte inne i tunnelbanestationen.

JC de Menezes sköts med 7 skott i bakhuvudet och 1 i axeln av 1 eller 2 medlemmar av dödspatrullen när han låg på golvet i tunnelbanevagnen fasthållen av en polis (med kodnamn "Hotel 3") ur skuggningpatrullen.

Slutsatsen är, att det råder inbördeskrig i Scotland Yard; att den ena patrullen inte vet (inte kan lita på) vad den andra gör; och att nye polischefen Sir Ian Blair och hans mannar ännu inte lyckats rå på förre polischefens mordiska anhang.

Lördag 27/8
Senaste vittnesuppgifterna talar nu om 11 skott med snabbs-kjutande pistol: 1 kula var 3:e sekund i en halv minut. Overkill, någon?

Om man därtill lägger de veckoligen växlande och motstridande uppgifterna om utlösningsmekanismer eller inte för bomberna 7/7, undrar man vad herrarna egentligen tror att de sysslar med.

Och den andre Blair är på "hemlig" lyxsemester i lånad villa på Barbados...

Sur kolumn om det i The Guardian i dag:

http://www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,5673,1557521,00.html

Inga kommentarer: